Kiknek ajánlott?

Prevenció – Rehabilitáció – Művészi kiteljesedés

Az Alexander-technika elsajátítása különösen ajánlott egészségi/mozgásszervi problémákkal küzdők, előadóművészek, tanárok, oktatók, sportolók, kismamák, közszereplők, idős emberek és folyamatos, egyoldalú testhasználatot igénylő foglalkozású emberek számára.

egészségi, mozgásszervi problémák

Egészségi/mozgásszervi problémák

  • krónikus hátfájás, nyak- és vállfájdalmak, scoliosisból eredő fájdalmak,
  • pszichoszomatikus, stresszel összefüggő zavarok: fejfájás, migrén, alvászavar, angina pectoris, magas vérnyomás, dadogás,
  • légzésfunkció zavarok,
  • discus hernia (porckorong serve),
  • Parkinson kór, sclerosis multiplex, dystonia,
  • baleset vagy betegség következtében fellépő fájdalmak.

előadóművészek Alexander-technika

Előadóművészek

(színészek, zenészek, énekesek, táncosok)
Az Alexander-technika a tudatos testhasználat fejlesztésével segít a szükségtelen stressz és fájdalmak megelőzésében. A figyelem, a játék sokkal szervezettebbé, összetettebbé válik, s ez nagyobb kontrollt biztosít az előadások előtti és alatti izgatott állapot, a lámpaláz megfelelő “kezelésében”.
Az Alexander-technika a világ minden fontosabb színiakadémiáján szerves része a képzésnek.

tanárok, oktatók, Alexander-technika

Tanárok, oktatók

“Ahogy ma tanítunk, olyan lesz a holnap.” (Szentgyörgyi Albert)
A gyermek számára a felnőtt minta, ezért nem mindegy, hogy tanára hogyan “használja” saját testét (görnyedten ül, felhúzza a vállait, tördeli a kezeit, derűsen vagy ráncolt homlokkal figyel). Segítséget nyújtunk a gyermekekkel hivatásszerűen foglalkozók számára, a tudatos testhasználat elsajátításához. A tanárokat, oktatókat megtanítjuk arra, hogy hogyan tudják felismerni a testükben jelentkező felesleges…

sportolók, Alexander-technika

Sportolók, rendszeres testmozgást végzők

Manapság szerencsére sokan végeznek rendszeres testmozgást, viszont kevesen fektetnek elég hangsúlyt a hogyan-ra. Általában a mozgás az egészség fenntartását szolgálja, azonban a túlzott fizikai megterhelés az immunrendszert gyengítheti és sérülésekhez vezethet. A tudatos kontrollal kivédhetőek a sérülések, s az edzés hatékonysága növelhető.

kismamák, szülés, alexander-technika

Kismamák

(várandósság, vajúdás, szülés, szülővé válás)
A derék és keresztcsonttáji fájdalmak gyakoriak a várandósok körében. A baba növekedésével a medence kitágul és a test súlypontja is megváltozik. Mivel a növekvő súly előre húz, a nők általános tendenciája ezt derékból hátradőlve kompenzálni. A terhesség jó alkalom arra, hogy a kismamák megfigyeljék testüket és megváltoztassák néhány régi megszokásukat.

közszereplők, alexander-technika

Közszereplők

A politikusok, a médiában dolgozók az Alexander módszer elsajátításával fejleszthetik non-verbális kommunikációjukat, mely mondanivalójuk elfogadtatásához, hitelességéhez nélkülözhetetlen.

idősek, alexander-technika

Idős emberek

Az emberek gyakran azt gondolják, hogy túl idősek életszokásaik megváltoztatásához. Ameddig gondolkodni tudunk, és változni kívánunk, addig ez lehetséges. A biológiai kor (a testi és szellemi állapot) nem ugyanaz, mint az életkor. Az agy állapota, serkentése a fizikai állapot javításával befolyásolható. Az Alexander-technika alkalmazásával testünk és elménk lehetőséget kap a hatékony működésre és a tanulásra.

egyoldalű megterhelésnek kitett személyek, alexander-technika

Egyoldalú megterhelésnek kitett személyek

A folyamatos, egyoldalú testhasználatot igénylő foglalkozások (számítógépes ülőmunka, operatőr, fogorvos, sebész, fotós, fodrász, stb.) hatással vannak a szervezet egész működésére. A fájdalmaknak sokszor “egyszerű” okai vannak, melyek megoldására az Alexander-technika hatékony eszközt kínál.