Egészségi, mozgásszervi problémák

  • egészségi, mozgásszervi problémák megoldása lehet az Alexander-technikakrónikus hátfájás, nyak- és vállfájdalmak,
  • pszichoszomatikus, stresszel összefüggő zavarok: fejfájás, migrén, alvászavar, angina pectoris, magas vérnyomás, dadogás,
  • légzésfunkció zavarok,
  • gerincbetegségek
  • Parkinson kór, sclerosis multiplex, dystonia,
  • baleset vagy betegség következtében fellépő fájdalmak.

Kutatások

A legújabb átfogó vizsgálat 579 krónikus hátfájással küzdő beteg bevonásával készült. A kutatás összehasonlította az Alexander-technika, a masszázs és a gyógytorna alkalmazásának hatékonyságát. Az adatok azt igazolták, hogy a krónikus hátfájás kezelésében az Alexander-technika alkalmazása a legeredményesebb. A hosszú távú hatás mérésekor is a legjobb eredményt mutatta. A vizsgálat alapján levont következtetés szerint az Alexander-módszer szerinti és regisztrált oktatók által tartott magánóráknak hosszú távú előnyei vannak a krónikus hátfájással küzdő betegek számára. Leghatásosabbnak a 24 Alexander-technika óra bizonyult. (Forrás: bmj.com)

A Hertfordshire Egyetem Természettudományi Karán azt vizsgálták, hogy milyen hatása van az Alexander-technika óráknak a Parkinson kóros betegek deprimáltsága és képességeik kezelése tekintetében. A randomizált kontrollált vizsgálat célja az volt, hogy meghatározzák az Alexander-technika hatását, más, szokványos kezelésekkel összehasonlítva a Parkinson kórban szenvedőknél. 24 Alexander foglalkozást követően mérhető volt a javulás a kézzel, fejjel való jelzés és az önértékelés területein. Bebizonyosodott, hogy az Alexander-technika alkalmazása tartós javulást eredményez a Parkinson kórban szenvedő betegek számára. (Stallibrass, C.: Randomized controlled trial of the Alexander Technique for idiopathic Parkinson’s disease, Clinical Rehabilitation, 2002 )

Tudjon meg többet